Når klokken nærmer sig fredag eftermiddag på det psykiatriske afsnit i Viborg, som deltager i Sikker Psykiatri, samles personale, patienter og pårørende. Her tager de sig en kop kaffe og et stykke kage og taler om udviklingen og udfordringerne i projekt Sikker Psykiatri.

- Med cafén har vi fået skabt et fast forum, hvor vi kan formidle og diskutere aktiviteterne i Sikker Psykiatri. Samtidig er det en god afslutning på ugen, siger Sune Hjertmann Frederiksen, projektleder i Viborg.

Patienter og pårørende kommer med idéer
Caféen begyndte ved, at personalet fejrede, når det havde gennemgået alle patienternes medicin. Tiltaget var så stor en succes, at medarbejderne nu holder cafén hver fredag med patienterne og de pårørende.

- Vi får en god sparring med patienterne og de pårørende og en større indsigt i deres tanker. Deres ideer kan give et kvalitetsløft, da de ser psykiatrien på en anden måde og belyser ting, som vi måske ikke har været opmærksomme på. Men når vi har travlt, kan vi godt glemme fredagscaféen, og det kan være vanskeligt at få alle med, fortæller Sune Hjertmann Frederiksen.

Efter inspiration fra Viborg er Psykiatrisk Center Tórshavn også begyndt at holde caféer.