I det øjeblik tankerne forvandler sig til et kaos af ubehagelig stemmer, søger Stine Østergaard ro og tryghed hos Juta. Hun bor på gården, som ligger bag det bosted, hvor Stine har sit hjem. Her trasker hesten Juta rundt i sin stald.

- Min hest er guld værd, når jeg får det dårligt. Den hjælper mig igennem mange ting.

Den lytter
35-årige Stine bor på et bosted for mennesker med psykiske lidelser i Kjellerup i Jylland. Siden hun var barn har hun altid haft en stor kærlighed for heste, men passionen forsvandt under de mange indlæggelser på psykiatriske afdelinger.

I forbindelse med en indlæggelse spurgte Stines kontaktperson, som hun kendte fra tidligere, ind til hendes interesse for heste. Det vækkede kærligheden til live igen, og der gik ikke lang tid før, Stine købte en hest:

Juta har hjulpet på mit humør. Det er i hendes selskab, jeg kan slappe af. Man kan sige alt til sådan en hest. Den svarer jo ikke igen. Den lytter. Hun er der bare hver dag, og hun er glad hver gang, man kommer.

Stine Østergaard

Samtidig understreger hun, at medarbejderne på bostedet er gode til tage hånd om hende, når hun får det dårligt.

Tryghed under indlæggelse
Nogle gange er et besøg hos Juta eller en snak personalet på bostedet ikke nok til at få styr på de ubehagelig tanker.

- Så vælter det rundt i mit hoved med stemmer og tanker. Når jeg får det meget dårligt handler det om selvmordstanker - og så har jeg brug for noget professionel hjælp, fortæller Stine.

Sidste gang var først i august i år, hvor hun blev indlagt på sengeafsnit for psykotiske lidelser i Regionspsykiatrien Viborg, som deltager i projekt Sikker Psykiatri.

- Under indlæggelse er det vigtigt for mig, at mine omgivelser giver mig tryghed og ro. Det kan ske ved, at personalet kommer og snakker med én – eller bare er der, når man har brug det. Det har de virkelig været gode til under min indlæggelse i Viborg, siger Stine:

- Personalet var også gode til at undgå at situationerne eskalerede. Alarmerne gik ikke så tit under min indlæggelse i Viborg. Det er godt, for man bliver jo utryg, når der hele tiden er alarmer, og personalet vandrer frem og tilbage på afdelingen. Det stresser meget.

Bare rolig
Tilbage på bostedet i Kjellerup afbryder en sirene pludselig Stines talestrøm, men hun lader sig ikke påvirke af larmen.

- Bare rolig. Det er ikke, fordi der sker noget. Vi er bare ved at få installeret nogle nye alarmer, forklarer Stine.

Roen har igen indfundet sig hos Stine med gensynet af Juta efter seks ugers adskillelse på grund af indlæggelsen i Viborg:

Det er hårdt at være væk fra sin nærmeste under en indlæggelse, hvor man har brug for tryghed. Det er vigtigt, at psykiatrien er opmærksom på det. Om det så handler om en hest eller en bror. Det er nøglen til at komme videre.

Stine Østergaard

SIKKER PSYKIATRI MARKERER SINDETS DAG

Den 10. oktober 2016 sætter hele verden ekstra fokus på psykisk sygdom og mental sundhed i forbindelse med Sindets Dag. I år er temaet psykisk førstehjælp.

Sikker Psykiatri markerer dagen med forskellige aktiviteter.

Når psyken bliver slået ud af kurs, har man brug for en 'førstehjælper' Læs om Stines ➤ https://t.co/wJy2nCOieX #sikkerpsykiatri #psykiatri pic.twitter.com/GVlBojbtZK

— Patientsikkerhed (@patientsikker) 10. oktober 2016